GENEL GÖZ MUAYENESİ
Göz Muayenesi Aşamaları:
1. Görme Keskinliği Testi
Detaylı göz muayenesinin ilk aşamasında görme keskinliği testi ile harflerin, okuma yazması olmayanlarda da şekillerin ince detaylarının görülüp görülemediği foropter ile kontrol edilir.
Büyükten küçüğe doğru giden harf ve rakamların kullanıldığı bu test, yakın ve uzak görme problemlerinin anlaşılmasına yardımcı olur.
2. Gözlük Muayenesi
Gözlerde oluşan miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi kırma kusurlarının varlığı kontrol edilir. Gözlük ihtiyacı olup olmadığının anlaşılması için refraktometre ile ölçümler yapılır.
Ardından saptanan bu değerler hasta üzerinde otomatik cihazlarla gözlük camı olarak denenerek sübjektif en iyi görme tespit edilir.
3. Göz Kapağı Muayenesi
Göz kapakları, gözyaşı bezleri, gözyaşı kanalı sistemi ve göz kapağının çevresindeki bölgelerin durumu incelenir.
4. Göz Kaslarının Muayenesi
Göz bebeğinin hareketlerini kontrol eden göz içi kaslar ve gözün paralel durmasını sağlayan dış kasların fonksiyonları test edilir. Özellikle şaşılık ve çift görme şikâyetleri bulunan hastalarda uygulanması önem taşır.
Hızlı veya yavaş hareketli bir cismin gözler ile takibi prensibine dayanan bu testte saptanan rahatsızlıklar, okuma yetisi ve diğer motor becerilerinin ölçülmesinde kullanıldığı gibi nörolojik hastalıklarda da temel bir muayene yöntemidir.
5. Göz Tansiyonu Ölçümü
Göz tansiyonu (glokom) ölçümü ile gözlerin içerisindeki basınç oranları saptanır. Temassız bir tonometreden göze hava iletilerek yapılan bu test herhangi bir ağrı hissettirmez ve tonometre göz ile temas etmeden ölçüm tamamlanır.
Gözün havaya karşı direnci, göz içi basıncının anlaşılmasına yardımcı olur. Eğer göz basıncınız normal seviyelerin üstünde ise, glokom olma şansınız yükselir. Glokom ile ilgili bu temel testte anormallik saptanırsa görme alanı, göz siniri ölçüm testi ve kornea kalınlığı muayenesi yapılır.
6. Biomikrosbik Muayene
Slit lamp adı verilen, birçok farklı cihazın bir araya gelmesi ile oluşan cihaz kullanılarak, gözün kornea, iris, lens ve retina tabakaları detaylı bir şekilde incelenerek, göz ile ilgili hemen hemen tüm hastalıkların belirtileri araştırılır.
7. Göz Dibi Muayenesi
Gözlere göz bebeğini büyütücü damla damlatılarak uygulanır. Böylece göz içi lensi ve retina tabakası daha ayrıntılı muayene edilebilir. Gözün iç yapısının incelendiği bu yöntemde, göze damlatılan damlaların etkili olmaya başlaması 20-30 dakika gibi bir süre alır. Çocuklarda ise göz bebeği büyütülerek gizli kalmış görme kusurları saptanır.
Genel Göz Muayenesi ne sıklıkla gerçekleştirilmelidir?
Genel göz muayenesini herhangi bir görme problemine sahip olmasanız da her yıl düzenli olarak yaptıracağınız kapsamlı göz muayenesi, hayatın güzelliklerini sağlıklı gözler ile uzun yıllar boyunca görmeye devam etmenizi sağlayacaktır. Kapsamlı göz muayenesi sayesinde gözün sağlık haritasının çıkarılmasıyla; diyabet, beyin tümörü, AIDS, Alzheimer, hipertansiyon, kan ve kalp hastalıkları, metabolik bozukluklar ve Parkinson gibi birçok farklı hastalığın erken edilmesine olanak sağlamaktadır.
Yapılacak geniş kapsamlı damlalı göz dibi muayenesi ile elde ettiğiniz sonuçlar uzun vadede göz sağlığınızın korunması için hayati önem taşır. Çocuk hastalar için göz muayenesini yetişkinlere oranla daha sık yaptırmalısınız; 0 – 36 aylıkken, 36 – 48 aylıkken ve okul süresince yılda 1 kez yatırmalısınız.
Erken teşhis için yılda 1 kez göz muayenesi önemlidir.